Kategoriarkiv: Om Insiders

Aldrig för sent med en bra recension

Martin Birkeldh och Kenny Granath på bloggen Aktiefokus har läst och kommenterat Insiders i ett utförligt inlägg (som vi uppmärksammat alldeles för sent):

”Boken är på ca 250 sidor och är skriven på ett journalistiskt sätt. Språket känns alltså mer som en grävande artikel som varar för evigt än som vanligtvis hade slutat efter fem sladdriga Affärsvärldensidor. Det betyder dock inte att den är tråkig, nej snarare tvärt om. Författarna, Per Agerman & Annelie Östlund, lyckas presentera världar där en normal människa aldrig brukar sätta sin fot. Det gör allt fascinerande och sidorna bara flyger förbi.”

Det är aldrig för sent med en bra recension…

Advokaten, Aktiespararen och Finansliv

Insiders fortsätter att lovordas av läsarna.

Aktiespararens bokrecensent Anders Ström skriver i nya oktobernumret: ”Författarnas grävande journalistik öppnar dörrarna till en värld som alltför ofta tillåts vara i fred – inte minst i tider av uppgång på börsen.”

Tidningen Finansliv gillar också Insiders: ”Denna lysande bok skildrar ett par finansskurkar och rättssamhällets jakt på dem. Dokumentärt OCH spännande.”

Advokatsamfundets tidning Advokaten lästipsar.

Insiderkväll i Borås

Annelie Östlund och Per Agerman föreläste om boken Insiders på Borås Kulturhus tisdagen den 14 september.

Från programmet:

” ’Den största insiderhärvan i Sveriges historia’, kallades ekobrottsmålet, som nyligen fick ett avgörande i Stockholms tingsrätt. De åtalade stod anklagade för att med hjälp av insiderinformation förskansat sig över 130 miljoner kronor på aktiemarknaden. Samtliga friades. I reportageboken Insiders gräver ekonomijournalisterna Annelie Östlund och Per Agerman i en värld av snabba klipp och en girighet vi inte trodde var möjlig i Sverige.”

För den som befinner sig i närheten av Borås är det väl värt att spana in kommande gäster. Under hösten föreläser bland andra Stefan Jarl, Märta Tikkanen och Sven Lindqvist.

Insiders i Journalisten

Journalisten uppmärksammar Insiders i dagens utgåva av papperstidningen:

”Kapitlet om de tre barndomsvännerna från Lidingö, Cevianmannen, Nordeamannen och Pokerfejset, är helt klart mest spännande.”

”Men trots alla miljoner som bollas i den här historien är det en betydligt mindre affär som biter sig fast i minnet – Cevianmannens rättsliga tvist med en granne som flyttstädat hans lägenhet. Han vägrar betala 1500 kr.”

Insiders i fint sällskap

Veckans Affärer skriver i senaste numret om Ivar Kreuger och Frank Partnoys bok The Match King som nyss kommit ut i svensk översättning.

Tidningen tipsar också om andra reportageböcker i samma skola. Insiders får fint sällskap av gamla och nya klassiker som Barbarians at the gate (Bryan Burrough och Johan Helyar om striden om RJB Nabisco), The Smartest guys in the room (Bethany McLean och Peter Elkind om Enron-kraschen) och The Big Short (Michael Lewis om vinnarna på finanskrisen 2008).

När vi är inne på reportageböcker av högsta finansthriller-klass måste vi också nämna:

The Great Salad Oil Swindle (Norman C Miller om en av 60-talets största finanssvindlerier).

Den of thieves (James B Stewart om 80-talets insiderhärvor på Wall Street).

Papperstigrarna (Lotta Mellberg och Björn Holm om den raffinerade NCB-svindeln på 80-talet).

Svindlande affärer (Gunnar Lindstedt om Trustor-härvan).

Om boken, del 2

Västerbottens Folkblad tycker att Insiders är ”en av vårens verkligt tunga reportageböcker”.

Affärsvärlden skriver om boken i veckans utgåva (nr 16, 21 april ej på nätet):

”Per Agerman och Annelie Östlund beskriver skickligt kontrasten mellan de påhittiga och blixtsnabba finansmännen och den tungfotade rättsapparaten.”

Författarna gästade SVT:s Gomorron Sverige på torsdagen. Se inslaget på här på SVT Play.

Uppdatering: Här är länken till Affärsvärldens recension.