Kategoriarkiv: Nyheter

Fingerprint: Rekord i insideråtal på börsen

Sex insideråtalade, ett falskt miljardbud, informationsgivning på Twitter, dold handel via kapitalförsäkringar. Den fascinerade berättelsen om Fingerprint Cards resa från en lunchidé i Cannes 1980 till börsens storbolagslista 2016 innehåller också ett stort antal mörkare ingredienser.

I boken Fingerprint – the story tecknas för första gången ett mer detaljerat porträtt av börsens mest omdiskuterade bolag.

Beställ den i tryckt form via Adlibris eller lyssna på ljudboken hos Storytel.

Hemsida: www.fingerprintboken.se
Twitter: @fingerprintbok1
Facebook: facebook.com/fingerprintboken

Sex insideråtalade och en rafflande bolagsresa

Fingerprint Cards slår de flesta börsrekord som finns, tyvärr även när det gäller antalet insideråtalade nyckelpersoner. Nu kommer boken som beskriver bolagets resa fram till idag men också händelserna som väckt insidermisstankar längs vägen.

Jag har skrivit boken tillsammans med Karolina Palutko Macéus, författare till den initierade skildringen av Carnegies uppgång och fall.

Fingerprint – the story släpps i slutet av januari. Läs mer på fingerprintboken.se.

Om misstankarna mot Ola Rollén

Jag skriver i Realtid.se om insidermisstankarna mot Hexagon-chefen Ola Rollén. Oavsett utgång visar händelsen att personer med den typ av förtroendeställning som Rollén har måste hålla sig borta från privat spekulation på börsen när roller och plånböcker lätt blandas ihop och konsekvenserna kan bli mycket stora för tredje man:

”Jag har inget emot att Ola Rollén lägger sina väl förtjänade pengar på ett eget investmentbolag men då ska det vara vattentäta skott med en fristående ledning som ansvarar för affärerna. Att huvudägaren förhandlar om enskilda investeringar, vilket alltså kan ha varit fallet, bör inte få förekomma.

Och gäller det någon som helst form av investeringar i börsbolag, inklusive den egna aktien eller till denna knutna värdepapper, bör säkerhetsmarginalerna givetvis vara extra väl tilltagna. Bara risken att dras in i insiderutredningar eller liknande myndighetsåtgärder måste undvikas på alla sätt.”

Läs hela kommentaren på Realtid.se.

Tidigare Vinge-jurist fälld för insiderbrott

Stockholms tingsrätt dömer en tidigare anställd jurist på advokatfirman Vinge för insiderbrott och grovt insiderbrott. Åtalspunkterna gäller affärer i Academedia och Orc Software 2010. Samtidigt friar domstolen på tre åtalspunkter.

Läs mer här:

DI.se: Vinge-jurist fälls för insiderbrott

Realtid.se: Genomgång av de friande och fällande delarna av domen

Billström-handel utreds

Ekobrottsmyndigheten har inlett en granskning av migrationsminister Tobias Billströms aktieköp i Northland Resources. Martin Tidén, som är chef på finansmarknadskammaren, uppger i ett pressmeddelande att handeln utreds i samarbete med Finansinspektionen. Det är inte känt om någon formell förundersökning har inletts.

Det var i januari som Billström utökade sitt innehav i det krisdrabbade gruvbolaget som senare fått stöd av bland andra statliga LKAB.

Läs mer på Ekobrottsmyndighetens hemsida.

Grekisk insiderdom fäller IFL-vd

Biörn Riese på Mannheimers Swartling har granskat IFL-vd:n Justin Jenks CV på uppdrag av Handelshögskolans ledning. Detta efter ett avslöjande i Dagens Industri att Jenk dömts till böter för insideraffärer i Grekland.

Biörn Rieses utredning visar att det förutom en administrativ böter också har blivit en fällande dom i ett brottmål efter aktieaffärerna. Läs utredningen här.

Justin Jenk lämnade posten som IFL-vd den 29 april.

Friande insiderdom i Finland

Hovrätten i Helsingfors friade denna vecka de tre personer som tidigare dömts i tingsrätten för insidermissbruk. Bakgrunden är affärer i Pohjola-optioner inför en större affärshändelse, rapporterar Realtid.se.

Hovrätten konstaterar att en affärsjurist haft tillgång till insiderinformation men att åklagaren inte lyckats bevisa att denna har förts vidare till de andra åtalade som därefter genomförde optionsaffärerna.

”[Juristen] har bestridit att hon skulle ha överlåtit information som hon innehaft om köpet till [Kompanjonen] eller [Affärsmannen]. [De båda] har berättat att de inte fått sådan information av [Juristen]. Åklagaren har inte framfört någon bevisning som skulle visa att [Juristen] skulle ha överlåtit information till antingen [Kompanjonen] eller [Affärsmannen]. Att [Juristen] och [Kompanjonen] var gifta med varandra och hade ett gemensamt hem utgör inte bevis på att [Juristen] skulle ha överlåtit insiderinformation till [Kompanjonen]”, skriver domstolen.

Mårten Knuts, professor i värdepappersrätt vid Helsingfors universitet, säger till Realtid.se att domen bör överklagas.

– Vi måste få en domstol som lägger vikt vid den omgivning i vilken den här typ av aktivitet försiggår och öppet redovisar för denna analys och där kan ställa sig frågan: Vad är rimligt tvivel, inte utom allt tvivel, utan utom rimligt tvivel. Sen måste vi fundera över vad det finns i det här fallet som gör att åtminstone jag tycker att inget rimligt tvivel kvarstår, säger han till tidningen.