Borås tidning recenserar en dag före dom

Borås Tidning recenserar Insiders i måndagens utgåva (ännu ej på nätet):

”Östlund och Agerman sätter ljus på kapitalismens bakgårdar. De blottlägger ett system där det effektivaste sättet att bli rikare inte är att arbeta, utan att sko sig på andras arbete.”

Det märks också att det bara är en dag kvar till tingsrättens dom i den stora insiderrättegången där sex personer står åtalade. Tidningarna kör ”inför”-artiklar som sammanfattar mastodontmålet.

E24.se: Dags för dom i insidermålet

– Vi hade lagt ned åtalet under rättegången om de misstänkta hade kommit med någon perfekt förklaring. Det anser vi inte att de har gjort, säger åklagare Yngve Rydberg på Ekobrottsmyndigheten till tidningen.

Dagens Industri: Ovisst slut i komplicerat insidermål

– Vi har inte ens tänkt tanken att de skulle frias helt från insiderbrott, säger åklagare Yngve Rydberg till DI.

Dagens Nyheter: Nu faller domen i insiderhärvan (ännu ej på nätet).

”Om de åtalade fälls är det en stor framgång för den hårt kritiserade myndigheten EBM och deras insatser mot ekobrott. Skulle däremot de åtalade frias är det en stor prestigeförlust som också kan få långsiktiga negativa effekter på ekobrottsbekämpningen i Sverige”, sammanfattar DN.

Det har tagit drygt tre år från det att Ekobrottsmyndigheten gjorde de första tillslagen mot de misstänkta till det att tingsrättens dom faller. Mycket talar för att det kommer att dröja lång tid innan en dom faktiskt vinner laga kraft. Att åtminstone någon av parterna kommer att överklaga morgondagens dom till högre instans är troligt.

Insiders i Journalisten

Journalisten uppmärksammar Insiders i dagens utgåva av papperstidningen:

”Kapitlet om de tre barndomsvännerna från Lidingö, Cevianmannen, Nordeamannen och Pokerfejset, är helt klart mest spännande.”

”Men trots alla miljoner som bollas i den här historien är det en betydligt mindre affär som biter sig fast i minnet – Cevianmannens rättsliga tvist med en granne som flyttstädat hans lägenhet. Han vägrar betala 1500 kr.”

En vecka kvar till första domen

Den 1 juni planerar Stockholms tingsrätt att meddela domen i den stora insiderrättegången som avslutades i februari. Åklagarsidan yrkade på långa fängelsestraff medan försvaret förväntade sig en frikännande dom för samtliga sex åtalade.

Domen kommer samma dag som Ekobrottsmyndigheten byter generaldirektör. Gudrun Antemar, som lett myndigheten i sex år, blir då ny riksrevisor. Hon ersätts av Eva Håkansson Fröjeli.

Insiders i fint sällskap

Veckans Affärer skriver i senaste numret om Ivar Kreuger och Frank Partnoys bok The Match King som nyss kommit ut i svensk översättning.

Tidningen tipsar också om andra reportageböcker i samma skola. Insiders får fint sällskap av gamla och nya klassiker som Barbarians at the gate (Bryan Burrough och Johan Helyar om striden om RJB Nabisco), The Smartest guys in the room (Bethany McLean och Peter Elkind om Enron-kraschen) och The Big Short (Michael Lewis om vinnarna på finanskrisen 2008).

När vi är inne på reportageböcker av högsta finansthriller-klass måste vi också nämna:

The Great Salad Oil Swindle (Norman C Miller om en av 60-talets största finanssvindlerier).

Den of thieves (James B Stewart om 80-talets insiderhärvor på Wall Street).

Papperstigrarna (Lotta Mellberg och Björn Holm om den raffinerade NCB-svindeln på 80-talet).

Svindlande affärer (Gunnar Lindstedt om Trustor-härvan).