Ekobrottsmyndighetens vara eller icke vara har blivit en pusselbit i valrörelsen. Men de politiska åsikterna är inte de vi är vana att se.
Folkpartiets lanseringen av ett ”svenskt FBI” mot grov organiserad brottslighet känns förvisso igen. Partiet anser nu att Ekobrottsmyndigheten ska bli en del av denna nya organisation, åtminstone till ”stora delar”.
”En nationell operativ enhet mot grova brott ska skapas – ett svenskt FBI. Enheten ska ha mandat att prioriter och leda operationer över hela landet. I en sådan enhet bör också stora delar av Ekobrottsmyndigheten ingå”, skriver partiets rättspolitiska grupp med Johan Pehrson som ordförande.
Senast Ekobrottsmyndighetens existens var uppe till debatt, våren 2007, var Johan Pehrson en av de tydligaste förespråkarna för en nedläggning. Nu ska alltså inte längre hela EBM försvinna, men vad som ska hända med resterande delar avslöjas inte.
Socialdemokraterna har också lagt fram ett förslag för att stävja den grövre brottsligheten. De går ett steg längre. Tidigare justitieministern Thomas Bodström föreslår bildandet av REKO – Polisens riksorganisation mot ekonomisk och organiserad brottslighet – där Rikskriminalpolisen, Säkerhetspolisen och Ekobrottsmyndigheten ska ingå.
Exakt hur Ekobrottsmyndighetens nuvarande uppgifter ska utföras inom REKO preciseras inte.
När en utredning i början av 2007 föreslog att Ekobrottsmyndigheten skulle läggas ner och istället införlivas i polisens och åklagarväsendets ordinarie verksamhet var en kritik mot förslaget att de resurser som vikts för ekobrottsbekämpning skulle läggas på annat med en ny organisation.
Thomas Bodström var då en hård försvarare av Ekobrottsmyndigheten som en självständig myndighet. Så här citerades han av TT i januari 2007:
– Om EBM läggs ned är det en kapitulation till den ekonomiska brottsligheten och den bästa present den organiserade brottsligheten kan få. Kriminella ligor kommer lättare att kunna tvätta pengar från narkotika, människohandel och värdetransportrån. Vi socialdemokrater motsätter oss en nedläggning, låter Bodström hälsa via sin pressekreterare.
De nya S-förslaget innebär alltså en klar omvändning i synen på EBM. Indirekt får myndigheten också en känga i partiets rättspolitiska program:
”Reglerna om förundersöksbegränsning måste användas mera offensivt. Det kan göras genom inskränkningar i förundersöknings- och åtalsplikten. Det ger en effektivare handläggning och ökar rättssäkerheten. I stora komplicerade mål, framför allt ekobrottmål, kan det idag dröja år innan någon lagförs för att målen utreds i allt för stor omfattning.”
Justitieminister Beatrice Ask sågar inte oväntat Bodströms förslag. Att Folkpartiets förslag går åt samma håll komplicerar dock frågan.
Noterbart är att varken Socialdemokraterna eller Folkpartiet säger något konkret om det framtida utredandet av brott på värdepappersmarknaden.