Gordon Gekko en medelmåtta?

Wall Street – Money never sleeps, uppföljaren till Oliver Stones Wall Street från 1987, har världspremiär idag fredag.

Hans ambition med den första filmen var att skilda den mörka sidan av den moderna aktiemarknaden. Men insiderskurken, Gordon Gekko spelad av Michael Douglas, blev istället en ikon för branschens unga och hungriga.

Finansbranschen har redan gått i spinn och bokar just nu specialvisningar av uppföljaren på löpande band. Enligt SF Bio väntas antalet besökare på företagsvisningar närma sig 20 000, rapporterar Dagens Industri.

Christer Gardell på Cevian Capital är en av de som ordnat ett eget evenemang kring filmen. Enligt DI var Gardell värd på en visning för affärsbekanta i måndags, parallellt med den officiella galapremiären.

De svenska filmrecensenterna är inte lika översvallande även om många är  försiktigt positiva. Medelbetyget blir 3,1 av 5 när Kritiker.se sammanställer aktuella recensioner.

Flera internationella recensioner hittar du på IMDb.com.

Eva Håkansson Fröjelin om insiderdomen

Ekobrottsmyndighetens generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin kommenterar sommarens friande insiderdom i en intervju med E24.se.

– En del säger att det här är ett misslyckande och undergräver förtroendet för oss. Jag kan inte se det så. Vår uppgift är att utreda misstankar om brott, där måste vi förbättra oss hela tiden, säger hon i intervjun.

Hon säger sig inte vilja ge sig in på den politiska spelplanen när det gäller frågan om den svenska lagstiftningen ska förändras.

– Det finns olika lagstiftningar i olika länder. Som det ser ut hos oss nu är brotten många gånger svåra att leda i bevis.

Insiderkväll i Borås

Annelie Östlund och Per Agerman föreläste om boken Insiders på Borås Kulturhus tisdagen den 14 september.

Från programmet:

” ’Den största insiderhärvan i Sveriges historia’, kallades ekobrottsmålet, som nyligen fick ett avgörande i Stockholms tingsrätt. De åtalade stod anklagade för att med hjälp av insiderinformation förskansat sig över 130 miljoner kronor på aktiemarknaden. Samtliga friades. I reportageboken Insiders gräver ekonomijournalisterna Annelie Östlund och Per Agerman i en värld av snabba klipp och en girighet vi inte trodde var möjlig i Sverige.”

För den som befinner sig i närheten av Borås är det väl värt att spana in kommande gäster. Under hösten föreläser bland andra Stefan Jarl, Märta Tikkanen och Sven Lindqvist.

Inget insideråtal i VKG

Åklagare Karin Henriksson på Ekobrottsmyndigheten lägger ner insiderutredningen efter kraschen i det noterade bolaget VKG. Samtliga brottsmisstankar är därmed avskrivna.

Utredningen har pågått i över två år. Våren 2009 satt en av de misstänkta häktad under en period.

Beslutet att lägga ner utredningen kommer efter sommarens friande domar i den stora insiderrättegången som än en gång slog fast att domstolarna kräver mycket god bevisning för att fälla någon för insiderbrott.

”Med dagens lagstiftning är myndigheten bakbunden när det gäller att bevisa insiderbrott”, konstaterar E24:s Torbjörn Isacsson i en kommentar.

Förhören med Alexander Richards

(Uppdaterad 8 september) Rättegången mot Alexander Richards och de tre medåtalade pågår för fullt i Stockholms tingsrätt (på grund av platsbrist i Nacka tingsrätt). Under måndagen och tisdagen hölls de första förhören med Richards.

Realtid.se rapporterar på plats i tingsrätten, artiklar här och här.

Förhandlingsdagar är inplanerade till 30 september. Därefter samlas rätten åter under andra halvan av oktober för att behandla ett antal åtalspunkter som enbart berör Alexander Richards.

Förundersökning efter HQ-skandalen

Ekobrottsmyndigheten har formellt inlett en förundersökning gällande grovt svindleri och grovt bokföringsbrott i kölvattnet av Finansinspektionens ingripande mot HQ Bank.

– Av FI:s utredning, som EBM tagit in, så framgår det att det finns anledning att anta att HQ Bank i sin redovisning lämnat oriktiga uppgifter avseende tradingportföljens värde, säger statsåklagare Berndt Berger till TT.

När det gäller eventuella misstankar om insiderbrott lämnar han inga kommentarer.

– Jag kommer inte kommentera om det finns eller kommer finnas misstankar om insideraffärer med kopplingar till HQ Bank, indirekt eller direkt, eller om detta ska vara av intresse i den här utredningen, säger han till E24.se.

Insiderbokens Per Agerman kommenterar HQ och Carnegies köp av banken på Realtid.se.

Övertygande majoritet vill skärpa insiderlagen

Aftonbladet har med en fråga om synen på insiderbrott i en enkät till landets största politiska partier.

Frågan lyder: Bör straffen för insiderbrott inom den finansiella sektorn skärpas?

Socialdemokraterna svarar: ”Ja, det är dags att se över insiderlagstiftningen från 2005. Skärpta straff kan vara en del av den.”

Även Miljöpartiet och Vänsterpartiet går på samma linje.

Här finns heller ingen konflikt med de borgerliga partierna i Alliansen, även om de inte fokuserar på strafftiden.

Alliansen svarar: ”Höjda straff är inte lösningen. Det som behövs är tuffare lagstiftning för vad som är insiderbrott. Det är fortfarande alldeles för lätt att undkomma straff. Nya lagar om ökade möjligheter att ta brottsvinster i beslag bidrar till en bättre ekobrottsbekämpning.”

Även Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna svarar ja på frågan medan Piratpartiet svarar ”Det kan vi tänka oss”. Över hela det politiska fältet råder alltså en enighet om att nuvarande lagstiftning inte är tillräcklig.

Straffskalan för insiderbrott är idag upp till 4 års fängelse. Det strängaste straffet som utdelats på senare år är 1,5 års fängelse (Scanmining 2009).

En rad insideråtal de senaste åren har lett till friande domar, senast i den stora insiderrättegången i Stockholms tingsrätt som du kan läsa om i boken Insiders.