Krav på lagändring – igen

Studio Ett tar upp ämnet marknadsmissbruk och specifikt otillbörlig marknadspåverkan i måndagens program. Att manipulera handeln på börsen för att skapa vinster eller andra fördelar är ett brott som kan ge fängelse i upp till fyra år.

Ekobrottsmyndigheten väcker betydligt fler åtal för otillbörlig marknadspåverkan än för insiderbrott och vinner också fler mål av denna sort.

I dagens program upprepade dock både representanter från Finansinspektionen och Nasdaq OMX att nuvarande lagstiftning bör ändras.

Lyssna på reportage och studiodebatt här på SR.se.

Insidermaffia, EBM och HQ

Från sommarens nyhetsflöde:

PWC varnar för insidermaffia
Revisionsjätten PWC presenterade en ny rapport om insiderhandel på Stockholmsbörsen i samband med Almedalsveckan på Gotland. Enligt bolagets egen analys syntes misstänkta kursrörelser vid en majoritet av buden på börsen under andra halvåret 2010.

PWC varnar också för att organiserad brottslighet intresserar sig för insiderhandel:

– Om du kan komma över information som kan ge mycket pengar och den enda kostnaden är courtaget är det förstås enklare än att exempelvis råna en värdetransportbil, sa PWC:s Robert Engstedt till Dagens Industri.

Stor omorganisation på Ekobrottsmyndigheten
Efter Rolf Holmquists och Jan Wiséns utredningar av Ekobrottsmyndighetens arbete på insiderområdet genomför generaldirektör Eva Håkansson Fröjelin en stor omorganisation.

Målet är att den nya Finansmarknadskammaren ska vara i gång i början av 2012. Kammaren ska enbart fokusera på insiderbrott och relaterad brottslighet.

Beskedet har väckts starka känslor internt på EBM, främst bland polispersonalen som tvingas söka om sina jobb.

Dagens Industri: Upprorsstämning på EBM
Jusektidningen: Fler finansexperter blir EBMs nya vapen
Realtid.se: Insiderslakt på EBM

Under sommaren har EBM annonserat efter två nya chefer till kammaren. Antalet ansökningar har dock varit begränsat.

Rolf Holmquist kommenterar sitt arbete här.

Advokat Henrik Olsson Lilja, som var en av försvararna i den stora insiderrättegången, kritiserar EBM.

Per Agerman kommenterar utredningarna och omorganisationen på Realtid.se.

HQ-boken släppt
Carolina Neuraths bok om HQ-kraschen, Den stora bankhärvan, ser ut att bli en storsäljare och ligger redan högt på nätbokhandlarnas topplistor.

Ett centralt tema i boken är hur HQ under så lång tid kunde dölja problemen på banken utan att omvärlden fattade misstankar eller kontrollinstanserna reagerade. Klart är att många tjänade väldigt mycket pengar – genom bonusar, utdelningar och aktieförsäljningar – så länge bubblan kunde döljas.

Per Agerman skriver om boken här.

Insiderbråk på Åland
En finsk insiderdom rör upp känslor på Åland. I centrum står en lokal näringslivskändis som dömts för insiderbrott och dennes relationer till andra företag och medier på Åland.

Tidningen Nya Åland har synat mannens kontakter med konkurrenten Ålandstidningen.